Online Pazarlamanın Geleceği:

İnternet reklamcılığı krizde!!!Peki bu krizin ana nedeni nedir?

Küçük ekranlardaki geleneksel reklamcılık uygulamalarının artık işe yaramamaktadır.

Gelecek için hazır olmak isteyen şirketlerin kullanıcılarına özel,onların farklı alışkanlıklarına uygun olarak,
reklam içeriği planlaması gerekmektedir.


Geçmişten yola çıkarsak;
1994 yılı kasım ayı internette idealizm akımının oluşumunda inanılmaz bir dönem idi.Dijital reklamcılığın öncüleri, internet reklamcılığının tüketiciler için kullanışlı hale getirileceğine inanmaktaydılar.Çünkü o zamanlarda kendimize sormak zorunda olduğumuz soru; İnsanlara nasıl yardımcı olabiliriz idi.

Bugün ki gibi insanlara nasıl satış yaparız sorusunu cevaplamak zorunda değillerdi. Bu şekilde insanların reklamlarımızı almaya ,okumaya ya da tıklamaya ikna edebiliyorduk.

Bu nedenle insanlar o yıllarda bu amaçla yayınlanan bannerları ve reklamları seviyorlardı, hatta o kadar çok hoşlarına gidiyordu ki ürünü almak ile yetinmeyip, ürünü ve reklamı yakınlarına tafsiye bile ediyorlardı. Ayrıca bu dönem Viral Marketing in pozitif örneklerinin görüldüğü ender dönemlerdendir.

Bu şekilde birkaç yıl boyunca , online marketing hizmeti sunan sınırlı sayıda ajanslar aracılığı ile, çok büyük markalar için , çok özel işlere imza atıldı.Bu yıllarda en az banner görselliği kadar, içerikte büyük bir önem taşımaktaydı. Çünkü asıl amaç kullanıcıya fayda sağlamaktı. İnternet reklamcılığının o zamanlarına ait,durumu özetleyen çok önemli bir söz; İnsanlar gazete okurlar,radyo dinlerler..televizyon izlerler..ama işlerini halletmek için internete girerler…idi             

1998 yılına gelindiğinde online marketing gelirleri öyle bir seviyeye ulaştı ki  ,Online Dijital marketing pazarı ile hiç ilgilenmeyen köklü reklam ajansları da, online marketingin parlak geleceğine inanarak sektöre birbiri ardına hızlı giriş yaptılar.Bazıları online marketingin öncü yapılanmalarını satın alarak, bazıları da kendi içlerinde  online hizmet birimleri kurarak bu oluşumda yer aldılar.Bundan sonraki süreçte bu köklü kuruluşlar, malasef o güne kadar online dışındaki pazarlama ve reklam faaliyetlerinde gözettikleri önceliklerle yaklaştılar : Ve gene maalesef ki sonunda, tıklama adedi onlar için sonuç anlamına geldi.İçerik ve kullanıcı faydası gereksiz bir detay olarak kaldı…

Bugüne gelirsek artık reklamcılık açısından, çok farklı bir zamanda yaşıyoruz. Bu yaşadığımız zaman ,artık reklamın doğasını sonsuza kadar değiştirebileceğimiz inanılmaz fırsatlar sunmakta..Yaşadığımız üç büyük gelişme:  

1-Mobil Cihaz
Akını: İnsanlar artık nette gezinmekten fazlasını yapıyorlar. İnternetle yaşıyorlar. Nereye baksanız cep telefonu ekranından gözünü ayıramayan yüzler görüyorsunuz.Twitter da haberleri takip ediyorlar,google maps ile yollarını buluyorlar,Zagat gibi yorum portallarında gidecekleri restorantı karşılaştırıyorlar.Fotograf çekmek için instagramı kullanıyorlar, resimlerini facebooka yüklüyorlar.

Bu insanlar ne tembel ne de asosyal!! Bu insanların ne yaptıklarını biliyor musunuz?

Onlar bu yolla onlar için enteresan olan ve kendisine yardımcı olan,problemlerini çözen hayatlarına değer katan şeylere ulaşıyorlar ve paylaşıyorlar.. arkadaş çevresine yardımcı olabileceğini düşündükleri şeyleri bu şekilde bildiriyorlar…İşte bu da tam olarak Word of Mouth  (agızdan agıza reklamcılık) demek oluyor.

2-Mobil Banner Uygulamaları:
​Reklam verenler halkın ilgisini çekmek istiyor;Ama reklam ajansları maalesef en kötü reklam şekli olan bannerlar üzerinden,cep telefonlarından tıklama almaya çalışıyorlar.Sonuç odaklı internet kullanıcısı için bannerlar sadece sinir bozucu bir ekran görüntüsünün ötesine geçemiyor.

Bu konuda yapılan araştırmalarda, mobile reklam bannerına tıklayan kullanıcıların yüzde 40 a yakını;

Yanlışlıkla farkına varmadan bannera tıklıyor,ya da reklam veren ,kullanıcının izni olmaksızın, zor kullanarak reklam bannerına tıklatıyor.

Bütçeler ayırılarak mobile banner reklamları zorla da olsa tıklandırılsa da,  aslında  mobile banner uygulamaları, hiç kimse tarafından başka birilerine ya da yakınlarına fayda yaratılacağı düşüncesi yaratmamakta ve hiç kimse tarafından paylaşılmamakta.Yani sonuçsuz bir mücadeleden başka bir fayda yok…

Online hizmetlerde Müşteri Destek yapıları çok önemli bir faktördür.

3-PC  ,Mobile ve TV Maliyetleri:
​İlk iki madde de yaşanan gelişmelerden dolayı, geleneksel banner metodu ile içerik üreterek yapılan pazarlama çalışmalarında ,firmalar şikayetçiler.Geleneksel medya ,yazılı basın şirketleri bundan en çok etiklenen şirketlerdir.

Eger Kullanıcılar bu hızla PC kullanımından mobil kullanıma geçiş yapıyorsa,google ın bile online marketing fiyatlarını düşürmesi gerekmez mi?Efektif olmayan mobil banner reklamcılığı,reklam verenlerin ,pcler için ödenenen sayfa başı fiyatın mobile göre daha düşük olması gerektiği demektir.

Ve bu durum bunlardan çok daha verimsiz olan, yazılı basına ve televizyon reklamcılığına daha da az para ödenmesi gerektiği anlamına gelir.. Tabi bunların doğal sonucu olarak,şuan da her geçen gün artan sayı ile gördüğümüz,bir çok gazetecinin ve içerik üreticisinin işlerini kaybetmesidir.  

Kullanıcı için nasıl fayda yaratacağınızı düşünün!! Ürününüzü nasıl satacağınızı değil!!!!

Müşteri hizmetleri web de,son müşterinin kararını verirken önemsediği en büyük faktördür.

Bugün Google,Amazon,Ebay ve diğer başarılı online kuruluşlar müşterilerine size ne satabilirimden çok, size nasıl yardımcı olabilirim dedikleri içindir.

Maalesef çoğu reklam veren ve ajans,Kullanıcılarına nasıl fayda yaratabileceklerinin farkında değil!! 30 saniyelik televizyon reklamı,yazılı broşür radyo reklamları,yada toplu mail kampanyaları sonuç olarak reklam amaçlı medya içerikleridir.Ama hiç kimse bu tür medya içerikleri ile ilgilenmek istemez , çünkü bunlar sadece satış içeriklidir..Mesela hiç düşündünüz mü?; National Geographic gördüklerini herkes hafızasına kaydeder,ama sauna kadar kaç kişi viagra reklamı ile ilgili içeriği hafızasına kaydetmiştir??

Siz de insanlarla iletişime geçmek ve ürün ya da hizmetlerinizle ilgili bir bağ kurmak istiyor iseniz,reklam ajansları ile iletişime geçmeyin, en azından geleneksel olanlarından uzak durun!!

Reklamın geleceği  şuana kadar gördüğümüz gibi bir gelecek olmayacak. Gelecek insanların problemlerini çözmek ve onlara yardımcı olmak ya da onları eğlendirmek üzerine stratejiler geliştiren markaların olacaktır.

Gelecekte media içeriğini doğru anlayarak insanlara fayda sağlamayı bilen firmalar ve yapımcıların Domine edeceği bir pazar bizi bekliyor.

Şuan içerik üreticileri, dizayncılar bütün imkânlara sahipler, ama bunu kullanamıyorlar. Ara sıra medya içeriğini kullanmak adına yaptıkları 2-3 dakikalık Youtube videoları kesinlikle yanlış stratejilerinin bir ıspatı.

Başarısız örneklerin yanında, bu stratejiyi doğru bir ön görü ile benimsemiş firmalar da var!! Şimdiden içerik önceliğinin ve kullanıcı faydasının farkına varan firmalar kullanıcı dikkatini haklı bir başarı ile çekmekteler.

Bu şekilde oluşan uygulamalardan üç tanesi özellikle dikkat çekicidir:

1-Red Bull içecek firması Red Bull Media House ı 2007 yılında kurdu. Şirket kuruluşundan itibaren kendini spor, kültür ve yaşam tarzına odaklanan multi platform şirketi olarak tanımlamakta.Bunun en büyük ıspatı olarak, zaten eger Felix Baumgarten in uzaydan tarihi sıçraması hakkında bir şeyler biliyorsanız,o zaman Red Bull Media dan da haberiniz de var demektir.

2-Kasım 2012 de Coca Cola adeta Dijital bir Yayıncıya dönüşüm projesi gerçekleştirmiştir. Kendine ait bir içerik platformu kurarak, editörlerden destek alarak kendi internet sitesini adeta multimedia dergi şekline dönüştürmüştür.Bu platform özel içeriğinin yanı sıra,dünya çapındaki yüzlerce iş ortağı ile binlerce içeriği kullanıcılarına sunmaktadır.

3-Nike Müşteriye Değer katma sanatını mükemmelleştirerek ,kendini müşterisi için sınırsız hizmet sunan bir hizmet şirketine dönüştürmüştür.Nike + -Apps ve cihazlar ile spora destek olmakta,kullanıcısının spor performanslarını ölçümleyerek ,müşterisinin performansını geliştrime amacıyla fayda sağlamaktadır.Bunun yanında kullanıcısına özel,kişiselleştirilmiş günlük media içerikleri paylaşarak iletişimini müşteri faydası üzerine kurmaktadır.

 Reklam verenlerin Müşteriler ile bağlantı içinde kalabilmeleri için öğrenmeleri gereken, her gün küçük ekranlarda saatlerini geçiren insanlara,media ve teknonoji hakkında ,red bull ,coca-cola ve nike gibi davranmaktır.

Özet Olarak ;
Tüketiceye Sormanız gereken Soru: Size nasıl yardımcı olabilirim? olmalıdır!!Ne satın almak istersiniz?? değil!!!!!